top of page

MADDİ HASARLI TRAFİK KAZASI TAZMİNATLARI NELERDİR? NASIL HESAPLANIR?

Güncelleme tarihi: 3 Eki 2023

Trafik kazası en basit anlatımla, trafikte seyir halinde iken aracın başka bir araca, yayaya ya da herhangi bir yere çarpması sonucu oluşan olumsuz duruma denilmektedir. Yaşanan trafik kazası sonucunda maddi hasar söz konusu olabileceği gibi yaralanma ve ölüm durumları da oluşabilir.


Trafik kazası sonrası yaşanan mağduriyetin seviyesinin en alt düzeye indirilmesi için hukuki destek almak oldukça önemlidir. Bilindiği üzere, bu alanda hiçbir hukuki bilgisi olmamasına rağmen trafik kazalarında hasar danışmanlık olarak kendilerini adlandıran bir grup süreci hızlı yönettikleri iddialarıyla vatandaşlarımızı kandırmakta ve hak kaybına sebebiyet vermektedir.


Kazadaki kusur durumu, yaralanmalı kazalarda maluliyet oranı, ölümlü (vefatlı) kazalarda ölenin geride kalan destekleri ve maddi hasarlı trafik kazalarında hasara uğrayan aracın konumu, yaşı cinsi vs. gibi kriterler tazminat hesabı için ayrı bir öneme sahiptir. Bu derece teknik bilginin gerekli olduğu bir konuda hukuki yardım almanın gerekli olduğu açıktır. Bu sayede kaza sonrasında herhangi bir mağduriyet yaşanmasının da önüne geçilebilir.


Maddi hasarlı, yaralanma ve ölümlü trafik kazalarında ödenecek tazminat hesaplamasında, sigorta poliçesi üzerinde yazan esaslar dikkate alınır. Sigorta teminat limitleri her yıl belirlenmektedir.


Kaza sonrasında sigorta şirketinden tazminat alabilmek için belli prosedürleri yerine getirerek zamanında başvuru yapılması gerekir. Başvurunun zamanında yapılması ve zamanaşımı sürelerinin dikkate alınması bu nedenle önemlidir. Maddi hasarlı trafik kazalarında yaralanma olmamış ise zamanaşımı süresi kazadan 2 yıldır. Zamanında yapılan başvuruya sigorta şirketi tarafından öngörülen süreler içerisinde (Trafik sigortalarında 15 gün, diğer sigorta türlerinde 15 iş günü) herhangi bir cevap verilmemesi, ödeme yapılmaması veya ödemenin yetersiz olması durumunda poliçe sahibi veya ilgililer için sigorta şirketine dava açma hakkı doğar. Tazminat hesaplamasında, kaza tespit tutanağı her ne kadar olay ve kusur açısından yol gösterse de kusur açısından herhangi bir bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Kusur durumunun tespiti Yargıtay tarafından benimsenen ilkeler ışığında alanında uzman bilirkişiler tarafından yapılmalıdır. Yapılan değerlendirme neticesinde kazada tamamen kusurlu bulunan kişinin tazminat alması mümkün değildir.


Trafik Kazası Tazminat Hesaplaması Nasıl Yapılır?


Trafik kazası tazminat hesaplamasında belli kriterlerin dikkate alınması gerekir. Bu kriterler şu şekilde sıralanabilir.


Yaralanmalı kazalarda: Maluliyet oranı, sigorta şirketine sigortalı aracın kusur durumu, yaralanan kişinin kaza tarihindeki yaşı, gelir durumu, kaza tarihindeki sigorta poliçe limiti, yaralananın kişinin kaza anındaki konumu (sürücü, yaya, yolcu) gibi kriterlerin birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu duruma ilişkin detaylı bilgiye sitemizde yer alan https://www.kochukukvedanismanlik.com/yaralanmali-trafik-kazasi-ve-tazminat-davasi yazımızdan erişebilirsiniz.


Ölümlü (vefatlı) kazalarda: Bu durumda ise sigorta şirketine sigortalı aracın kusur durumu, kaza tarihindeki sigorta poliçe limiti, kaza sebebiyle vefat eden kişinin desteğinden yoksun kalanların doğum tarihleri, vefat edenin kazanın meydana gelmesindeki kusuru, vefat edenin yaşı ve geliri, gibi kriterlerin birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu duruma ilişkin detaylı bilgiye sitemizde yer alan https://www.kochukukvedanismanlik.com/olumlu-trafik-kazasi yazımızdan erişebilirsiniz.


Maddi hasarlı kazalarda: Bu tür kazalarda olaydaki kusur durumu, araç yaşı, araç kilometresi, aracın ne için kullanıldığı (ticari amaçla mı yoksa hususi olarak mı kullanıldığı) gibi kriterlerin birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir.


Maddi hasarlı trafik kazası tazminat türleri nelerdir?

MADDİ HASARLI TRAFİK KAZALARINDA TAZMİNATLAR ŞU ŞEKİLDE SAYILABİLİR.


1- Maddi hasar tazminatı

2- Değer kaybı tazminatı

3- Mahrumiyet bedeli (araçtan yoksun kalma) tazminatı

4- Kazanç kaybı tazminatı (Genellikle ticari amaçla kullanılan araçların karıştıkları kazalar için)


Maddi hasar tazminatı, trafik kazası neticesinde araçta meydana gelen tüm maddi hasarları ifade eder. Trafik kazasına maruz kalan araçta çarpmanın etkisiyle maddi hasar meydana geleceği bilinen bir gerçektir. Bu nedenle maddi hasarsız bir trafik kazasından bahsetmek oldukça zordur.


Değer kaybı tazminatı, trafik kazası neticesinde araçta meydana gelen maddi hasarların onarımından sonra aracın aynı yaş ve kilometrede benzerine göre fiyatının düşük olmasını ifade eder. Bu durumda aracın olması gereken fiyatı ile kazadan sonraki fiyatı arasındaki farkın kapatılması amacıyla talep edilen tazminata değer kaybı tazminatı denilmektedir.


Mahrumiyet bedeli ise trafik kazası neticesinde aracın tamirhanede kaldığı süre boyunda araç sahibinin aracından mahrum kalmasından kaynaklı olarak talep ettiği uygulamada ortalama günlük araç kiralama tutarı ile mahrum kalınan sürenin dikkate alınarak hesaplandığı bir tazminat türüdür.


Kazanç kaybı durumunda ise, ticari olarak kullanılan bir aracın kaza sebebiyle kullanılmaması ve bu durumda kazançta meydana gelen kaybı ifade etmektedir. Bu durumda genellikle hasara uğrayan araç ticari bir işletmeye ait olmaktadır. Ancak uygulamada az da olsa hususi araçları ile kendi nam ve hesabına çalışan kişilerinde kazanç kaybına uğradıkları görülmektedir.


Maddi hasarlı trafik kazasında sigorta şirketi hangi miktardan sorumludur? Sigorta şirketinin karşılamadı zararlar açısından kusuru bulunan şahıslardan talepte bulunulabilir mi?


Maddi hasarlı trafik kazalarında sigorta şirketinden toplam talep edilebilecek maddi tazminat miktarı sigorta şirketlerinin kaza tarihindeki sorumluluk limitleri kadardır. Zararın bu limitlerin üzerinde olması durumunda kusuru bulunan şahıslara veya araç sahibine karşı dava açılabilmekte ve talepte bulunulabilmektedir.




Detaylı bilgi için aşağıda yer alan linkten bizlere ulaşabilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz.









TRAFİK KAZASI SEBEBİYLE MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT?
TRAFİK KAZASI SEBEBİYLE MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT?
TRAFİK KAZASI SEBEBİYLE MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT?
TRAFİK KAZASI SEBEBİYLE MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT?

İşbu web sitesi içerisindeki dökümanlar, resimler kaynak gösterilse dahi, izin alınmadan başka web sitelerine, ticari yayınlara kopyalanamaz. Bu site Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir.

TRAFİK KAZASI SEBEBİYLE MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT?

Trafik Kazası Sigorta Avukatı - Yaralanmalı Trafik Kazası Tazminatı - Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Tablosu

Çukurambar Mahallesi Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi 1480. Sokak A-Blok 8. Kat 28-29 Besa Kule Çankaya/ANKARA  Koç Hukuk ve Danışmanlık Bürosu ©2023

Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page